EnviroMon Data Logging System

EnviroMon is een compleet data logging systeem. hij meet automatisch temperaturen, luchtvochtigheid en andere parameters en geeft alarmen waneer de waardes buiten de ingestelde range vallen.

EnviroMon is zowel flexibel als economisch: U kunt starten met het meten van een enkele temperatuur en kunt uitbreiden tot wel 40 verschillende sensoren.

EnviroMon werkt op een netwerk zodat sensoren honderden meters uit elkaar geplaatst kunnen worden. Metingen op het netwerk kunnen uitgelezen worden van het display, naar een printer gestuurd worden, gedownload worden naar een pc of zelfs live worden weergegeven op een website. Bij het gebruik van een modem (radio, telefoon of GSM) kunnen de loggers worden bekeken vanaf afstand.

Het uitgebreide enviromon data logging systeemHet systeem biedt deze belangrijke voordelen:

 • Hij doet automatisch metingen, hierdoor kunnen werknemers doorgaan met hen dagelijkse taken.
 • Hij maakt een alarmgeluid indien er een probleem is: indien er geen alarm klinkt is er geen actie benodigd.
 • Hij beschikt over een permanente opname van metingen.
 • Hij beschikt over de mogelijkheid om waarschuwingen te geven met tijden bij apparaat storingen.
 • Hij is erg gemakkelijk te installeren en te gebruiken.
 • Download hier de uitgebreide brochure in PDF formaat


Het systeem heeft de volgende opties en mogelijkheden:

 • Operatief met of zonder PC (computer benodigd voor installatie)
 • Behoud spanning, met back-up batterij
 • Kan direct opnames printen
 • Kan bestuurd worden via een modem, netwerk of internet voor uitlezen op afstand
 • Kan zijn data direct openbaren op een website
 • Vele alarm opties
 • Fahrenheit of Celsius temperatuur weergave
 • Zeer precieze sensoren
EnviroMon is een erg flexibel data logging systeem. Hij bestaat uit een aantal losse modules: U kiest simpel de module die voor uw applicatie benodigd is.

Er zijn vier hoofdonderdelen bij het systeem:

 • Loggers
 • Converters
 • Sensoren
 • Alarmen
EnviroMon data acquisition system

Het EnviroMon Netwerk

Het netwerk bestaat uit een vier draadsverbinding die voor spanning en data zorgt tussen de logger, converters en optionele apparatuur zoals alarmen op afstand. De logger kan overal geplaatst worden binnen de netwerkkabel.

Voor de meeste aplicaties, kan er low cost analoge telefoon kabel gebruikt worden. Dit zorgt ervoor dat u 400 meter netwerkkabel kunt gebruiken tussen de logger en de verste sensor. Met dikkere kabel kan deze lengte worden verlengt tot een kilometer of meer.

Kabels kunnen worden gekocht in standaard lengtes, overige lengtes kunt u zelf maken.

EnviroMon Data Loggers

Het hart van het EnviroMon systeem is de data logger, deze leest uit van elke minuut tot een maal in de vier uur. De logger kan verslagen naar een printer sturen op ingegeven tijdbasissen, of hij zend de data naar een computer voor langdurige opslag en grafische analyse. De logger bevat een back-up batterij zodat hij verder gaat met opname waneer de spanning afvalt. Er zijn twee types van loggers waar uit uit kunt kiezen, namelijk: de EL008 welke een display heeft, en de EL005 zonder display.

De loggers kunnen op de volgende manieren worden gebruikt:

 • Als data logging systeem. De logger verzameld data onafhankelijk voor een periode (laat zeggen een week), Dan kan hij aangesloten worden op de PC om de data uit te lezen.
 • Als een op afstand data logging systeem. De logger(s) worden bestuurd vanaf afstand (Zowel op een vaste plaast als in een truckof schip etc.) en de data word periodiek naar een PC gestuurd via een modem (radio, telefoon of GSM) of zelfs via het internet.
 • Als een data collectie systeem. De logger is permanent aangesloten op de PC, hierdoor kunt real time uitlezen op uw PC. Data kan ook gepubliceerd worden naar een website - Zie dynamic web pages voor meer informatie
 • Als een stand alone monitoring systeem (alleen de EL008). Indien eenmaal geconfigureerd, uitlezingen worden getoond op het ingebouwde display of worden gezonden naar een printer. Dit gebruik is handig wanneer u alleen wilt gewaarschuwd worden als de waarde buiten het ingestelde niveau komt, terwijl u geen pc wenst te gebruiken.  PicoPrijslijst

EL005 Data Logger

EL005 data logger

De EL005 logger heeft geen display of knopjes, en moet daardoor ook aangesloten worden op een computer of printer om de data te kunnen lezen. De EL005 heeft een groter geheugen dan de EL008 (250,000 samples in vergelijking met 15,000) en long life interne oplaadbare batterijen. Deze combinatie maakt hem ideaal voor data opname over een lange periode.

De EL005 heeft geen intern alarm: als u een geluidsalarm wenst te hebben dient u een EL006 audible alarm unit aan het netwerk aan te sluiten.

De EL005 logger heeft interne oplaadbare batterijen. Deze batterijen worden geladen gehouden als er hoofdspanning aanwezig is, en houden het systeem draaiend voor meer dan 72 uur tijdens een spanningsuitval. De EL018 dialer adapter/batterij backup kan stroom voor het systeem leveren voor een veel langere periode.

PicoPrijslijst

EL008 Data Logger

EL008 data logger with display

The EL008 data kan verzameld  en gedownload worden op de computer, tevens kan hij gebruikt worden als aparte data logger.Wanneer u hem gebruiikt als aparte data logger,moet u hem tevens aan de computer aansluiten (via de serial port) tijdens de installatie en set up proces. Wanneer het systeem operationeel is kunt  u de computer afsluiten en de  logger bedienen  door het gebruik van de ingebouwde toetsen en display. Wanneer de logger aangesloten is aan de computer, zijn er veel meer mogelijkheden beschikbaar . Een   overview of the software is verkrijgbaar.

De display op de logger zal continu  rondgaan door iedere sensor, laat de benaming en waarde  zien op het display vervolgd door datum en tijd .U kunt de display op een bepaalde sensor houden het display geeft dan  alleen de waarde aan van de betreffende locatie.

The EL008 logger heeft een batterij  compartment voor 4xAA batterijen : deze batterijen houden  het systeem  24 uur  werkend tijdens een stroomstoring..De optische  EL018 dialer adapter/battery backup kan stroom bieden  aan het systeem  voor een nog langere periode in geval van een  algemene storing.

EnviroMon Data Logger Specifications

Logger EL008 with display EL005 without display
Sampling rate 1 to 240 minutes per sample 1 to 240 minutes per sample
Max number of readings 15,000 250,000
Internal alarm 55dB None
Max number of converters 10 10
Max number of sensors 30 40
Support for GSM / SMS No Yes
PC Connection Serial port Serial port
Power 12V DC (mains adaptor 12V DC (mains adaptor
Battery backup 4 x AA alkaline cells(not supplied) Internal rechargeable cells

EnviroMon Converters and Sensors

EnviroMon leest de waardes van verschillende sensoren.Deze sensoren zijn aangesloten op converters die de analoge signalen transformeren van de sensor naar digitale signalen:Deze digitale signalen kunnen dan betrouwbaar en nauwkeurig  overgebracht worden  naar de logger (lange of korte afstanden).

Welke converter de juiste keuze is voor u  ligt aan uw persoonlijke wensen.
Deze pagina omschrijft de verkrijgbare converters en sensoren.

3 Channel Converters (Temperature, Light, Switch position)

EL001 Three channel converter

EL001 converter

De drie kanaals op de  EL001 kan  ieder soort  temperatuur, licht- sterkte of  schakel-positie meten. De volgende sensoren zijn verkrijgbaar , allen voorzien van 5 meter kabel voor aansluiting naar de converter.

 • EL031 Light level sensor. De  EL031 lichtsensor  geeft een  kwalitatieve meting van de licht intensitteit. Het heeft een  logiritmische terug melding welke handig is voor een  wijd bereik van licht  sterkte ,beiden zichtbaar en infrarood.
 • EL029 Switch position / Door switch sensor De switch module  wordt  regelmatig gebruikt  om aan te geven wanneer een deur geopend of gesloten is..Bij normaal gebruik is een (bijgeleverde) magneet  bevestigd aan de deur om  de staat uit te kunnen lezen de EL209 wordt bevestigt aan  het  deurkozijn. Alternatief een externe micro schakelaar (niet bijgeleverd) kan hier op aangesloten worden.De display op de logger geeft  aan "open" of "gesloten".
 • EL015 Temperature sensor The EL015 is een nauwkeurige  sensor geschikt voor het meten van temperaturen van - 30C tot +70C. Tenzij u de temperatuur die u wilt meten buiten dit bereik is deze sensor de beste keuze voor het meten van temperatuur.

(The EL001 is niet waterproof)

  EL015 Temperature EL031 Light EL029 (Door) switch
Range -30 C to 70 C 0 to 1 Closed / Open
Resolution 0.01 C 0.1 % NA
Accuracy 0.3 % (0 to 70 C Qualative NA
Dimensions 6 mm by 50 mm on a 5 m lead 72 x 45 x 28 mm with a 5 m lead 72 x 45 x 28 mm with a 5 m lead
Prijs:  Zie onderstaand Prijslijst    

EL041 Thermocouple Converter

EL041 thermocouple converter

De 4 channel EL041 thermocouple converter is ontworpen om  een wijd bereik van temperaturen te meten met thermocouple welke een miniature maat thermocouple connector gebruikt.

Eigenschap ingebouwde cold junction, the EL041 heeft een effectieve temperatuur bereik van -270 tot 1820   (The actuele  temperatuur bereik hangt af van de gebruikte thermocouple.)

Behalve de  temperatuur meting , kan de cold junction  uitgeschakeld worden om de EL041 te bedienen om  60mV s  te meten. Notitie: De EL041 is ontworpen om  alleen te gebruiken met de EL005 logger.

PicoPrijslijst
 
Number of Channels 4
Thermocouples Supported B, E, J, K, N, R, S, T or mV
Voltage Input Range 60 mV
Resolution 15 bits + sign
Accuracy Thermocouples:
(0.5 C + 0.3 % of type K reading)
Millivolts:
0.3 %
Conversion Time 1 second
Overload Protection 10 V
Input Connector Mini-thermocouple plugs
PC Connector via EnviroMon network
Operating Temperature 0 to 70 C (20 to 30 C for quoted accuracy
Operating Humidity 25 to 75 %RH

EL 026 Humidity / Temperature Converter

humidity and temperature sensor

EnviroMon  meet  vochtigheid/temperatuur  bij gebruik van de  EL026 converter en de  EL030 temperatuur en vochtigheid sensor humidity sensor. Iedere EL030 zijn gecalibreerd voor hoge  nauwkeurige metingen.

Sensor Range Accuracy Resolution
Temperature -20 to 70 C 0.2 C (0-70 C) +/- 0.3 C(rest of range) 0.01 C
Humidity 0 to 95 % non-condensing 2.5 % (0 to 90 %) 0.01 %

Current Monitoring

EL040 Current Monitor

EL040 current monitor

De power monitor EL040  is niet alleen geschikt voor industrieel gebruik als op locaties in het veld, met de EL040 kunt u snel en comfortabel  meten. In de industrie  dienen stromen steeds meer  accuraat gemonitord  te worden. met de EL040 kan bekeken worden al waar te hoge of te lage stromen en of spanningen aanwezig  zijn. Voor veel elektrische apparaten  is dit nodig, vaak zijn er geen externe meet waardes waarneembaar in bijvoorbeeld de vorm van een ouderwetse stroom of spanning meter.

De  EL040 heeft de mogelijkheid tot het monitoren van drie AC stroom signalens. AC Stroom- Clamps of stroom transformers kunnen geplaatst  worden aan de input van de EL040. De  Enviromon  produceert  een  alarm wanneer het stroom gebruik boven of onder een ingestelde waarde terecht komt.

Number of channels 3
Sensor type Current clamp
Max. input voltage 1 V RMS AC
Input Impedance >1 MΩ
Frequency range 20 Hz to 1 kHz
Accuracy 1 % (0 to 200 mV)*
2.5 % (200 mV to 1 V)
Operating temperature 0 C to +70 C
Input connector 4 mm banana

* When using a 200 Amp current clamp which measures 1 Amp per mV.

EL042 Alarm en Relais Unit

EL042
 • Ingebouwd geluids alarm
 • Activeert een externe telefoon kiezer
 • Trigger tot max 3 alarm devices

De EL042 is eenn alarm en relais unit voor de EnviroMon data logging systeem.
Wanneer de EL042 detecteert een alarm status, activeert het de ingebouwde geluids alarm, zend
vervolgens een bericht bij het activeren van een externe telefoon kiezer, of trigger up naar drie
user-supplied alarm systemen geconnected aan de opto-isolated outputs.

De EL042 kan gevoed worden van het EnviroMon network of een externe 12 volt power
supply. De unit heeft een interne oplaadbare backup batterij die voldoende stroom kan leveren
voor enkele uren bij een lichtnetspannings uitval.

Bij gebruik van de EL042 kunt u de deviation alarm optie activeren in de EnviroMon software.
Met deze geavanceerde optie kan men de EnviroMon system instellen voor het monitoren van een nummer of
kanalen als een groep. De EL042 kan dan een alarm activeren wanneer een van de kanalen verschilt van de
groups gemiddelde, of van 1 van de andere kanalen in de groep, of van de median van de groep, bij meer dan een gespecificeerde waarde. U kunt zelf  definiren
van geneste groepen van  sensors.

EL042 Specifications
Connectors 2 x network connector
1 x output connector
1 x power connector
Indicators 1 x red LED
Enclosure Plastic case
Output connector DE9M
Power connector DC 1.3 mm
12 V unregulated input @ 200 mA max.
Positive on centre pin
External power adaptor 12 V unregulated @ 500 mA
EL042 power supply modes From external power supply, network or internal battery
Battery Rechargeable NiMH module
Compliance CE (EMC)
Environmental 0 C to 70 C
10% to 90% humidity
not waterproof

PicoPrijslijst
 

TA011 300 Amp AC Current Clamp

400A a.c current clamp for use with the EL040 current monitor

Bij gebruik zonder batterijen de is de TA011  ideaal  geschikt voor toepassingen  waar  stroom verbruik wordt gemonitord voor langere tijd periodes.

Het wegnemen van  het  regelmatig conroleren van de conditie van de batterijen , maakt de  TA011 ideaal  geschikt voor gebruik met de EL040  wanneer het stroomverbruik van maanden of zelfs jaren gemonitord kan worden.

Current range 0.1 A to 300 A RMS AC
Accuracy:
0.1 to <50A
50A to 300A

3.0 %
2.0 %
Output voltage 1 mV AC per 1 Amp AC
Operating temperature 0 C to 50 C
Maximum conductor size 29 mm

EL037 General Purpose Converters (Voltage / Current Inputs)

EL037 voltage, current and resistance converterConverters voor voltage, stroom (4 - 20 mA) and weerstand verkrijgbaar voor OEM klanten - contact PicoScope voor meer informatie.

EnviroMon Alarms and Warning Systems

Zowel recording data,  as recording data, EnviroMon can be configured to sound an alarm if a parameter goes out of range (high or low) or if a sensor fails.

There are four main alarms:

 • The EL008 logger contains a built-in audible alarm - If the area where the logger is mounted is continuously manned, the built-in alarm is sufficient
 • Remote audible alarms - Use with EL005 logger to provide an audible alarm, or anywhere on the network as an additional alarm with the EL008 logger
 • Telephone Autodialler - Use to send telephone messages
 • SMS text messages - When connect to a GSM modem, the EL005 logger can send text messages to a mobile phone.

EL006 Remote Alarm

EL006 remote audio alarm

The 65dB EL006 remote alarm is useful when the room where the logger is located is not often occupied. One or more remote alarms can be connected at any place along the network where staff would be able to hear the audible alarm.

EL018 Dialer Adapter / Battery Backup

Gardiner Technology speach dialer

If it is necessary to respond to alarms when the site is unmanned, the alarm dialer module can make telephone calls to several numbers and deliver a voice message.

The EnviroMon system is designed to operate with the Gardiner Technology Speech dialer.

The dialer can be programmed with a list of emergency telephone numbers. When there is a problem, the dialer calls each of the telephone numbers in turn until someone answers, then it gives a message saying that there is a problem. The dialer behaves in the same way as any normal extension and does not affect the operation of other telephones connected to the same line.

The EL018 dialer adapter serves three purposes:

 • it controls the dialer
 • it provides power for the dialer and for the system
 • it can provide battery backup for much longer periods than the logger's internal backup

The dialer adapter is supplied in a grey plastic box with a clear lid. The box has a large hole each side for cables. There is space for a 1.2AH battery inside the box: this will provide backup for 12 to 24 hours, depending on the configuration. Alternatively the unit can be connected to a larger, 12V lead acid battery (for example a car battery) outside the box: this could provide backup for many days.

The Speech Dialer can give three messages for different types of problem:

 • temperature out of range or sensor fail
 • mains fail for more than five minutes
 • network fail for more than five minutes

Alarm Options

When the EnviroMon network is being set up there are several alarm options that can be configured for each sensor.

High and Low Threshold

Alarms can be enabled or disabled for each sensor.
Enabled sensors can have both high and low thresholds.
It may be desirable to have an alarm on sensor failure, but not if a parameter goes out of range. This can be done by leaving the alarm enabled and setting a wide parameter range.

Hold Off

If the parameter normally goes out of range for short periods, it is possible to hold off (delay) alarms for a specified period. For example, if a freezer periodically goes through a defrost cycle lasting 15 minutes, an alarm holdoff of 20 minutes would prevent the defrost cycle from causing alarms.

Disable

If it is necessary to keep the parameter in range only during working hours, it is possible to specify the time range and days of the week that the alarm should be enabled. It is also possible to disable the alarm during holiday periods.

The EnviroMon Network

EnviroMon data acquisition system

There are for main sections to the system:

 • Logger
 • Converters
 • Sensors
 • Alarms

The network is a four-wire cable that carries power and data between the logger, converters and optional equipment like remote alarms. The logger can be attached anywhere along the network cable.

For most applications, low cost telephone style cable is used. This allows operation with 400 metres of network cable between the logger and the furthest sensor. With thicker cable, this distance can be increased to a kilometre or more.

Cables can be purchased in standard lengths, alternatively you can make up your own.

The network can be built in four ways:

 1. Connect each unit to the next using EL003 network cables. Each cable is 5 metres long, so the units must be within five metres of each other.
 2. Make up longer versions of the network cable, then connect each unit to the next using these cables
 3. Install a fixed cable around the site with an EL009 telephone wall-socket at each point where a converter or logger is to be installed, then connect the logger and converters to the wall-sockets using 5-metre EL003 network cables
 4. Install a fixed cable directly between converters. This is necessary when converters are to be installed in a wet environment. The logger is connected to the network cable using an EL009 wall-socket.

To enable users to make their own cable, Pico supplies 100m cable reels and plugs in packs of 100 off. You will need a crimp tool to attach plugs to cables.

It is very easy to set up a small system: all of the parts connect together using FCC68 (telephone style) connectors.

The same cable is used for sensor and network cable. Pico supplies two types of cable:

 • Round cable - to connect to wall sockets
 • Flat cable - to connect directly between converters

To prevent incorrect assembly, two different types of connectors are used:

 • Network cables use a wide connector that has six slots and four pins (PP220), the outer two slots are unused. You will need the MI068 crimp tool to attach 6/4 plugs to the cable.
 • Sensor cables use a narrow connector that has four pins in four slots (PP221). You will need the MI041 crimp tool to attach 4/4 plugs to the cable.

PicoPrijslijst

EnviroMon Data Logging Software


EnviroMon for Windows software


Each EnviroMon data logger is supplied with EnviroMon for Windows software, which is used for:

 • System configuration - naming sensors, setting alarm thresholds etc.
 • Download of data to a computer - for long term storage
 • Graphical analysis of data - either using inbuilt features or data can be exported to other software applications.
 • Publish data (graphs and raw data) to a website - see dynamic web pages for more information
 • Computer print-outs - print graphs, raw data, summary reports (including min / max / average values, etc) on any Windows compatible printer.

A remote PC can call up the logger to download data into EnviroMon for Windows by using the EL033 modem adaptor to connect the logger to a modem. (The PC must also be connnected to a modem.)

A demonstration version of the EnviroMon software can be downloaded for free.

Remote Data Acquisition

EnviroMon can be used in a number of ways for remote data acquisition:

dynamic web pages

Display EnviroMon data on a website
 

 • Dynamic web pages
  EnviroMon software can be programmed to automatically upload data to a website. Graphs and raw data can either be uploaded at fixed time intervals or specific data can be requested remotely from a user via a web browser.

   
 • Radio modem
  One computer can maintain radio modem links to several remote loggers. Because EnviroMon requires very little power, the remote loggers can easily operate using a battery that is kept charged using a solar panel. The logger has built-in power saving features to turn off the radio modem when it is not required.

   
 • Telephone modem
  The EnviroMon software running on a PC can use a modem to make a telephone call to a remote logger, then extract data from the logger and terminate the connection. The logger must be connected to a modem adapter via the EL033 modem adapter. The logger can be configured to permit the modem to answer telephone calls only during a narrow time range. This means, for example, that the logger data can be downloaded at night using a telephone line that is allocated for other uses during the day.

   
 • GSM mobile phone modem
  Where a conventional phone line is not available (say on a truck or very remote site), the EnviroMon can be connected to a GSM (mobile phone) modem. As well as using the modem to remotely download data, EnviroMon can be configured to send out a SMS text message in the event of an alarm condition.

   
 • IP Network / Internet
  If two computers are connected to a network running the IP protocol (Microsoft networking and the Internet use this protocol), it is possible to connect a logger to one computer and then run EnviroMon for Windows on another computer.

EnviroMon Accessories

EL033 Modem adaptor

If you wish to monitor temperatures at a remote site, it is possible to access the logger via modem. The computer dials up the modem each time the user starts the program.

EnviroMon will work with any modem (telephone, radio or GSM) that supports Hayes- compatible AT- command codes. We recommend operation at 9600 baud. You will need two modems: one connects directly to the computer, and the other connects to the logger via an EL033 modem adaptor. The logger modem must be connected to a telephone line that can accept direct-dialled incoming calls. (IE not an exchange line).

Pico does not normally supply modems, only the EL033 modem adapter. Note: In order to comply with current legislation, use only radio modems which comply with the RTTE directive.

PicoPrijslijst

Back up batteries

For some applications, it is not necessary to collect or store data if mains power fails. If continuous operation during mains failure is required, there are two options:

 • Fit 4xAA batteries into the EL008 logger. This provides several hour's backup, but the batteries must be changed from time to time. The EL005 logger has internal rechargeable back up batteries.
 • Install an EL018 dialer/battery backup module -this contains a lead-acid battery that will give 24 hours' operation in the event of mains failure. It is continuously kept charged while mains power is present.

EnviroMon Starter Kits

EnviroMon starter kit

EnviroMon Starter kits contain everything you need to start measuring / monitoring temperatures using the EnviroMon data logging system.

Available with either the EL005 or EL008 data loggers, and with a cost saving over buying all of the products separately, the starter kits are a cost-effective solution.

Each kit includes the following:

 • EL005 or EL008 logger
 • 1 * EL001 converter
 • 3 * EL015 temperature sensors
 • Serial cable
 • PC software
 • User manuals


 

Current Monitoring Kit

The current monitoring kit contains everything that you need to start data logging currents from up to three separate circuits. It is ideal for measuring and balancing 3 phase supplies as well as machine monitoring and energy efficiency studies.

The current monitoring kit offers a cost saving over buying all of the products separately. The kit includes the following:

 • EL040 current monitor
 • EL005 logger
 • Three TA011 AC current clamps
 • Power Supply
 • EL003 network cable
 • PC software, cables and manual
 • Download hier de uitgebreide brochure in PDF formaat

 

HOME BESTELLEN BEDRIJFS PROFIEL
LEVERINGSVERKOOP VOORWAARDEN www.sterkkoffers.nl PicoPrijslijst CONTACT E-Mail