PicoLog EnviroMon Data Logging System

EnviroMon is een compleet data logging systeem. Het meet automatisch temperaturen, luchtvochtigheid en slaat dit ook op. Ook andere parameters zijn te loggen en er kan een alarm worden gegenereerd als een waarde buiten een ingestelde range valt.

EnviroMon is zowel flexibel als ecoomisch: U kunt starten met enkel het opslaan van een enkele temperatuur en kunt uitbreiden zodat u tot 40 sensoren kunt monitoren.

EnviroMon werkt op een netwerk zodat sensoren honderden meters uit elkaar geplaatst kunnen worden. Metingen op het netwerk kunnen uitgelezen worden van het display, naar een printer gestuurd worden, gedownload worden naar een pc of zelfs live worden weergegeven op een website. Bij het gebruik van een modem (radio, telefoon of GSM) kunnen de loggers worden bekeken vanaf afstand.

Het systeem biedt deze belangrijke voordelen:
•Hij doet automatisch metingen, hierdoor kunnen werknemers doorgaan met hen dagelijkse taken.
•Hij maakt een alarmgeluid indien er een probleem is: indien er geen alarm klinkt is er geen actie benodigd.
•Hij beschikt over een permanente opname van metingen.
•Hij beschikt over de mogelijkheid om waarschuwingen te geven met tijden bij apparaat storingen.
•Hij is erg gemakkelijk te installeren en te gebruiken.
 


Het systeem heeft de volgende opties en mogelijkheden:
•Operatief met of zonder PC (computer benodigd voor installatie)
•Behoud spanning, met back-up batterij
•Kan direct opnames printen
•Kan bestuurd worden via een modem, netwerk of internet voor uitlezen op afstand
•Kan zijn data direct openbaren op een website
•Vele alarm opties
•Fahrenheit of Celsius temperatuur weergave
•Zeer precieze sensoren

EnviroMon is een erg flexibel data logging systeem. Hij bestaat uit een aantal losse modules: U kiest simpel de module die voor uw applicatie benodigd is.
Er zijn vier hoofdonderdelen bij het systeem:
•Loggers
•Converters
•sensoren
•Alarmen


EnviroMon specifications
Number of sensors 1 to 40
Distance between logger and sensors Up to 400 m (can be increased to 1 km with suitable cable)
Sampling rate 1 to 240 minutes per sample
Maximum number of readings 250000
Supplied software EnviroMon for Windows XP (SP2 or above), Vista and 32– and 64–bit editions of Windows 7 and Windows 8 (not Windows RT).
32–bit Linux drivers
Language support (software) EnviroMon: English, French, German and Spanish
Language support (documentation) User’s guide: English
Installation guide: English, Français, Deutsch, Italiano, Español, Svenska, Čeština, Nederlands, Dansk

Het EnviroMon Netwerk
Het netwerk bestaat uit een vier draadsverbinding die voor spanning en data zorgt tussen de logger, converters en optionele apparatuur zoals alarmen op afstand. De logger kan overal geplaatst worden binnen de netwerkkabel.

Voor de meeste aplicaties, kan er low cost analoge telefoon kabel gebruikt worden. Dit zorgt ervoor dat u 400 meter netwerkkabel kunt gebruiken tussen de logger en de verste sensor. Met dikkere kabel kan deze lengte worden verlengt tot een kilometer of meer.

Kabels kunnen worden gekocht in standaard lengtes, overige lengtes kunt u zelf maken.


EnviroMon Data Loggers
Het hart van het EnviroMon systeem is de data logger, deze leest uit van elke minuut tot een maal in de vier uur. De logger kan verslagen naar een printer sturen op ingegeven tijdbasissen, of hij zend de data naar een computer voor langdurige opslag en grafische analyse. De logger bevat een back-up batterij zodat hij verder gaat met opname waneer de spanning afvalt. Er zijn twee types van loggers waar uit uit kunt kiezen, namelijk: de EL008 welke een display heeft, en de EL005 zonder display.

De loggers kunnen op de volgende manieren worden gebruikt:
•Als data logging systeem. De logger verzameld data onafhankelijk voor een periode (laat zeggen een week), Dan kan hij aangesloten worden op de PC om de data uit te lezen.
•Als een op afstand data logging systeem. De logger(s) worden bestuurd vanaf afstand (Zowel op een vaste plaast als in een truckof schip etc.) en de data word periodiek naar een PC gestuurd via een modem (radio, telefoon of GSM) of zelfs via het internet.
•Als een data collectie systeem. De logger is permanent aangesloten op de PC, hierdoor kunt real time uitlezen op uw PC. Data kan ook gepubliceerd worden naar een website - Zie dynamic web pages voor meer informatie
•Als een stand alone monitoring systeem (alleen de EL008). Indien eenmaal geconfigureerd, uitlezingen worden getoond op het ingebouwde display of worden gezonden naar een printer. Dit gebruik is handig wanneer u alleen wilt gewaarschuwd worden als de waarde buiten het ingestelde niveau komt, terwijl u geen pc wenst te gebruiken.EL005 Data Logger


De EL005 logger heeft geen display of knopjes, en moet daardoor ook aangesloten worden op een computer of printer om de data te kunnen lezen. De EL005 heeft een groter geheugen dan de EL008 (250,000 samples in vergelijking met 15,000) en long life interne oplaadbare batterijen. Deze combinatie maakt hem ideaal voor data opname over een lange periode.

De EL005 heeft geen intern alarm: als u een geluidsalarm wenst te hebben dient u een EL006 audible alarm unit aan het netwerk aan te sluiten.

De EL005 logger heeft interne oplaadbare batterijen. Deze batterijen worden geladen gehouden als er hoofdspanning aanwezig is, en houden het systeem draaiend voor meer dan 72 uur tijdens een spanningsuitval.


EnviroMon Data Logger Specifications
Logger EL005
Sampling rate 1 to 240 minutes per sample
Max number of readings 250,000
Max number of converters 10
Max number of sensors 40
Support for GSM / SMS Yes
PC Connection serial port
Power 12 V DC (mains adaptor)
Battery backup Internal rechargeable NiMH cells


EL001 3-Kanaals converter (temperatuur en schakelaar positie)

De drie kanaals op de EL001 kan ieder soort temperatuur, licht- sterkte of schakel-positie meten. De volgende sensoren zijn verkrijgbaar , allen voorzien van 5 meter kabel voor aansluiting naar de converter.
•EL031 Light level sensor. De EL031 lichtsensor geeft een kwalitatieve meting van de licht intensitteit. Het heeft een logiritmische terug melding welke handig is voor een wijd bereik van licht sterkte ,beiden zichtbaar en infrarood.
•EL029 Switch position / Door switch sensor De switch module wordt regelmatig gebruikt om aan te geven wanneer een deur geopend of gesloten is..Bij normaal gebruik is een (bijgeleverde) magneet bevestigd aan de deur om de staat uit te kunnen lezen de EL209 wordt bevestigt aan het deurkozijn. Alternatief een externe micro schakelaar (niet bijgeleverd) kan hier op aangesloten worden.De display op de logger geeft aan "open" of "gesloten".
•EL015 Temperature sensor The EL015 is een nauwkeurige sensor geschikt voor het meten van temperaturen van - 30°C tot +70°C. Tenzij u de temperatuur die u wilt meten buiten dit bereik is deze sensor de beste keuze voor het meten van temperatuur.

(The EL001 is niet waterproof)


  EL015 Temperature EL029 (Door) switch
Range -30 °C to 70 °C Closed / Open
Resolution 0.01 °C NA
Accuracy ± 0.3 °C NA
Dimensions 6 mm by 50 mm on a 5 m lead 72 x 45 x 28 mm with a 5 m leadEL041 Thermokoppel converter

De 4 channel EL041 thermocouple converter is ontworpen om een wijd bereik van temperaturen te meten met thermocouple welke een miniature maat thermocouple connector gebruikt.

Eigenschap ingebouwde cold junction, the EL041 heeft een effectieve temperatuur bereik van -270 tot 1820° (The actuele temperatuur bereik hangt af van de gebruikte thermocouple.)

Behalve de temperatuur meting , kan de cold junction uitgeschakeld worden om de EL041 te bedienen om ±60mV s te meten. Notitie: De EL041 is ontworpen om alleen te gebruiken met de EL005 logger.


EL041 Thermocouple Converter Specifications
Number of Channels 4
Thermocouples Supported B, E, J, K, N, R, S, T or mV
Voltage Input Range ±60 mV
Resolution 15 bits + sign
Accuracy Thermocouples:
±(0.5 °C + 0.3% of type K reading)
millivolts:
±0.3%
Conversion Time 1 second
Overload Protection ±10 V
Input Connector mini-thermocouple plugs
PC Connector via EnviroMon network
Operating Temperature 0 to 70 °C (20 to 30 °C for quoted accuracy
Operating Humidity 25 to 75%RH


EL026 Luchtvochtigheid / temperatuur converter


EnviroMon meet vochtigheid/temperatuur bij gebruik van de EL026 converter en de EL030 temperatuur en vochtigheid sensor humidity sensor. Iedere EL030 zijn gecalibreerd voor hoge nauwkeurige metingen.

sensor Range Accuracy Resolution
Temperature -20 to 70 °C ± 0.2 °C (0-70 °C) ±0.3 °C (rest of range) 0.01 °C
Humidity 0 to 95% non​-condensing ± 2.5% (0 to 90%) 0.01%


EL040 Stroom monitor


De power monitor EL040 is niet alleen geschikt voor industrieel gebruik als op locaties in het veld, met de EL040 kunt u snel en comfortabel meten. In de industrie dienen stromen steeds meer accuraat gemonitord te worden. met de EL040 kan bekeken worden al waar te hoge of te lage stromen en of spanningen aanwezig zijn. Voor veel elektrische apparaten is dit nodig, vaak zijn er geen externe meet waardes waarneembaar in bijvoorbeeld de vorm van een ouderwetse stroom of spanning meter.

De EL040 heeft de mogelijkheid tot het monitoren van drie AC stroom signalens. AC Stroom- Clamps of stroom transformers kunnen geplaatst worden aan de input van de EL040. De Enviromon produceert een alarm wanneer het stroom gebruik boven of onder een ingestelde waarde terecht komt.EL040 Current Monitor Specifications
Number of channels 3
sensor type Current clamp
Max. input voltage 1 V RMS AC
Input Impedance >1 MΩ
Frequency range 20 Hz to 1 kHz
Accuracy ± 1% (0 to 200 mV)*
± 2.5% (200 mV to 1 V)
Operating temperature 0 °C to +70 °C
Input connector 4 mm banana

* When using a 200 Amp current clamp which measures 1 Amp per mV.


EL037 Algemeen gebruik converter (voltage / stroom inputs)


The EL037 has 4 input channels when used with the EL005 logger (3 channels are available when used with the EL008), each channel can be be configured independently (using jumpers) to measure ±2.5 V, ±10 V or 4–20 mA. It can also route an external power supply (perhaps 12 V or 24 V, depending on the requirements of the input devices) to each of the input devices. Connections to the input channels are via screw terminals.


Range Resolution Accuracy
±2.5 V 16 bits + sign (40 µV per LSB) ±0.2%
±10 V 16 bits + sign (0.15 mV per LSB) ±0.4%
4-20 mA 16 bits (0.4 µA per LSB) ±0.3%

 

 

As well as recording data, EnviroMon can be configured to sound an alarm if a parameter goes out of range (high or low) or if a sensor fails.

There are four main alarms:
•The EL-008 logger contains a built–in audible alarm. If the area where the logger is mounted is continuously manned, the built-in alarm is sufficient.
•Remote audible alarms – use with EL-005 logger to provide an audible alarm, or anywhere on the network as an additional alarm with the EL-008 logger.
•Telephone Autodialer – use to send telephone messages.
•SMS text messages – when connected to a GSM modem, the EL-005 logger can send text messages to a mobile phone.


EL042 Alarm en Relais unit


• Ingebouwd geluids alarm
• Activeert een externe telefoon kiezer
• Trigger tot max 3 alarm devices

De EL042 is eenn alarm en relais unit voor de EnviroMon data logging systeem.
Wanneer de EL042 detecteert een alarm status, activeert het de ingebouwde geluids alarm, zend
vervolgens een bericht bij het activeren van een externe telefoon kiezer, of trigger up naar drie
user-supplied alarm systemen geconnected aan de opto-isolated outputs.

De EL042 kan gevoed worden van het EnviroMon network of een externe 12 volt power
supply. De unit heeft een interne oplaadbare backup batterij die voldoende stroom kan leveren
voor enkele uren bij een lichtnetspannings uitval.

Bij gebruik van de EL042 kunt u de “deviation alarm” optie activeren in de EnviroMon software.
Met deze geavanceerde optie kan men de EnviroMon system instellen voor het monitoren van een nummer of
kanalen als een groep. De EL042 kan dan een alarm activeren wanneer een van de kanalen verschilt van de
groups gemiddelde, of van 1 van de andere kanalen in de groep, of van de median van de groep, bij meer dan een gespecificeerde waarde. U kunt zelf definiëren
van geneste groepen van sensors.


EL042 Specifications
Connectors 2 x network connector
1 x output connector
1 x power connector
Indicators 1 x red LED
Enclosure Plastic case
Output connector DE9M
Power connector DC 1.3 mm
12 V unregulated input @ 200 mA max.
Positive on centre pin
External power adaptor 12 V unregulated @ 500 mA
EL042 power supply modes From external power supply, network or internal battery
Battery Rechargeable NiMH module
Compliance CE (EMC)
Environmental 0 °C to 70 °C
10% to 90% humidity
not waterproof


EL006 Remote Alarm

De 65 dB EL006 remote alarm is handig wanneer de ruimte waar de logger is gemonteerd onbemand is. Een of meer remote alarms kunnen worden aangesloten waar dan ook in het netwerk zodat uw het personeel via een geluid gealarmeerd wordt

  EL015 Temperature EL029 (Door) switch
Range -30 °C to 70 °C Closed / Open
Resolution 0.01 °C NA
Accuracy ± 0.3 °C NA
Dimensions 6 mm by 50 mm on a 5 m lead 72 x 45 x 28 mm with a 5 m lead